Zjišťovali jsme, jak funguje zásilkový výdej léků na předpis v Norsku

Zásilkovému výdeji léků na předpis jsme se věnovali v online konzultaci s naší partnerskou organizací Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (Norská federace organizací lidí s postižením, FFO), která proběhla v pondělí 4. března 2024. Generální sekretářka Lilly Ann Elvestad nás seznámila s tím, jak je tento typ výdeje léků na předpis nastaven a regulován v Norsku.

Zásilkový výdej léků na předpis v Norsku

Norsko povoluje online výdej léků na předpis s určitými výjimkami. Ty se týkají například léků, které vyžadují skladování v chladu apod. Zároveň existuje polo-online způsob doručení, kdy si pacient předepsaný lék objedná z lékárny a ta mu ho doručí na výdejní místo (např. obchod).

Síť lékáren je v Norsku bohatá, v posledních deseti letech jejich počet značně narostl. Zásilkový výdej proto nebyl urgentním požadavkem pacientů, zavedly ho samy lékárny v rámci rozšiřování služeb pro své zákazníky. Lékárna však nesmí existovat pouze v online verzi, vždy musí mít i kamennou prodejnu. Protože provoz online služeb je poměrně drahý, nabízejí zásilkový výdej léků na předpis hlavně velké síťové lékárny a malé lékárny se do této cesty výdeje obvykle nepouštějí.

V Norsku je ovšem zaveden jiný způsob cenotvorby. Ceny léků na předpis jsou ze zákona fixní, lékárny mezi sebou nesoutěží ve výši doplatků. Konkurenční boj funguje jen v oblasti volně prodejných léků.

Bezpečnost online výdeje Rx léků v Norsku

Důležité téma je v Norsku bezpečnost informací o pacientech, kteří si doručení léku na předpis objednají přes online službu. Diskutabilní je zejména přihlašování do online služby s využitím přihlašovacích údajů do Facebooku, Google apod., které budí obavu ze zneužití dat pro reklamní účely.

Hovořili jsme také o výdeji centrových léků, pro které si čeští pacienti musí jezdit do svých odborných center. V Norsku se stejně jako u nás vyzvedávají v nemocničních lékárnách v místě odborného centra, ale zároveň si je pacient může nechat odeslat blíže svému bydlišti. Dopravu léku hradí pacient.  

Další články